Back2Me Academy - EFT Emotional Freedom Techniques

Wat is EFT?

Emotional Freedom Techniques

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques en wordt ook wel tappen genoemd. Het is een combinatie van de oude oosterse geneeskunst acupressuur en moderne westerse psychologie. EFT valt onder de Energetische Psychologie en is een positieve, effectieve en snelle methode om remmingen, angsten en andere negatieve emoties kwijt te raken. Dit kan zelfs al in een paar minuten!

EFT is een simpele en makkelijk te onthouden methode, waar je de rest van je leven profijt van hebt. Door op verschillende specifieke punten op je lichaam te kloppen (tappen) geef je je lichaam het signaal om te ontspannen. Het tappen heeft een directe invloed op bepaalde hersengebieden (m.n. de amygdala, het ‘angstcentrum’ van je brein) en vermindert de te hoge prikkelactiviteit.

Die hoge prikkelactiviteit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door negatieve herinneringen, negatieve gedachten of gevoelens en emoties als verdriet, boosheid en angst. Daardoor komt er een stressreactie op gang in je lichaam. Deze stressreactie heeft invloed op hoe je je voelt, wat je denkt en wat je doet. Door het tappen zorg je dat de stressreactie afneemt en zelfs volledig kan verdwijnen: daardoor ga je je beter voelen, helderder denken en kun je veel bewuster actie ondernemen. En het mooiste is: de resultaten zijn blijvend! Heb je met behulp van tappen de negatieve lading rondom een herinnering of gebeurtenis losgelaten (geneutraliseerd), dan zul je merken dat je er geen last meer van hebt.

Een voorbeeld: je bent een paar jaar geleden gescheiden en de scheiding is met veel emoties en gedoe gepaard gegaan. Elke keer als je aan de scheiding denkt (bv vanwege de kinderen, verjaardagen, alimentatie) roept dat weer vervelende emoties op, zoals boosheid, verdriet of het gevoel van in de steek gelaten te zijn. Natuurlijk helpt inzicht waarom je deze emoties voelt, maar daarmee zijn ze nog niet weg. En natuurlijk helpt het om erover te praten, maar daarom verdwijnen ze niet per se als je je ex-partner onverwacht ontmoet in de stad. Natuurlijk helpt het als je je leven weer oppakt en leuke dingen doet, maar toch blijf je tegen de verjaardag van je kinderen opzien omdat je je ex daar weer ontmoet.

Met EFT ga je direct naar dat gevoel toe, neutraliseert dat en je zult vervolgens merken dat die emotie gewoon is verdwenen. Soms snel en direct. Soms langzaam en pas na meerdere keren EFT toepassen. Maar verdwijnen doet die emotie altijd, mits je EFT goed toepast. En als je de emoties rond de scheiding aangepakt hebt, zul je merken dat als de herinnering terugkomt of als je je ex-partner weer tegen het lijf loopt, je je dan vrij voelt, neutraal of soms zelfs mild of vergevingsgezind. En daar hoef je dan niets meer voor te doen. Je hoeft niet specifiek ergens aan te denken of op je gedrag te letten. Het is een gewone, neutrale situatie geworden, waar je niets meer voor hoeft te doen. 

Bron voorbeeld: EFT van A tot Z – Gabrielle Rutten en Henk van der Veen

Waar kun je EFT voor gebruiken?

Het is een simpele, krachtige techniek die je helpt bij het loslaten van:

In de video ‘EFT basis uitleg’ kom je meer te weten over hoe je EFT toepast. Zoals hierboven al benoemd, is EFT heel geschikt om gedachten, gevoelens en emoties die je niet meer wilt los te laten. Maar dat niet alleen: deze techniek helpt je ook om gevoelens en overtuigingen die je wél wilt juist te versterken. Hoe meer je loslaat, hoe meer ruimte je daarvoor maakt. En dus hoe meer ruimte je maakt voor jóú! 

Uitleg Tapping Punten EFT-Nederlands

De kracht van tappen

Van negatief naar positief

Misschien heb jij tot nu toe ook wel geprobeerd om maar vooral positief te denken. Dat kan je zeker helpen, maar met een positieve mindset alleen red je het niet helaas. Je kan dan nog steeds het gevoel hebben vast te zitten of merken dat positief blijven je veel energie kost. En ondertussen word je bijvoorbeeld nog steeds geraakt door wat je (ex-)partner zegt of doet. Zelfs een bepaalde blik kan al genoeg zijn!

De kracht van tappen zit hem vooral in het erkennen en accepteren van hoe je je voelt of wat er door je heen gaat. Je gaat dat eerlijk benoemen: je erkent juist het ‘negatieve’. Je legt je focus op wat spanning en stress veroorzaakt in je lijf en door het tappen geef je je lichaam het signaal om te ontspannen. Hierdoor knip je als het ware de link door tussen de ‘negatieve’ herinnering / gedachte / emotie en de stressreactie. Je leert je lichaam dat het oké is om te ontspannen.    

Een groot voordeel van tappen is dat je het altijd en overal kunt doen: zodra je de techniek onder de knie hebt kun jij hem zelf toepassen, wanneer je maar wilt. Met EFT heb je dus een tool in handen waarmee je jezelf ontspanning kunt geven wanneer jij dat nodig hebt. 

Om het je makkelijk te maken kun je hieronder gratis toegang aanvragen tot verschillende Tapping Meditaties! 

Gratis Tapping Meditaties om direct dichter bij jezelf te komen

Vraag hieronder jouw GRATIS toegangscode aan om direct toegang te krijgen tot verschillende Tapping Meditaties. Laat je (s)tap voor (s)tap meenemen in de video’s en ervaar direct de ontspannende kracht van EFT! 

Ik hou je op de hoogte als er nieuwe Tapping Meditaties worden toegevoegd en van ander Back2Me Academy nieuws. Je kunt je op elk gewenst moment hiervoor afmelden. 

Spread the love, joy and energy 

Scroll naar top

Gratis Back2Me Gesprek

 *= verplicht

Gratis back2Me gesprek

 *= verplicht

Back2Me Academy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders