Hoe verloopt de weg terug naar jezelf? - Back2Me Academy

Hoe verloopt de weg terug naar jezelf?

Jouw droomhuis: een metafoor 

Hoe verloopt het pad als je kiest om weer terug naar jezelf te gaan? Laat me je meenemen in de volgende droomhuis-metafoor, hoe ik het zie als je kiest voor de weg terug naar jezelf.

Stel, je ziet jezelf als een huis. Het kan een huis zijn waar je al heel tevreden mee bent. Top, niks meer aan doen!

Het kan ook zijn dat het een huis is waar je graag nog wat aan zou willen veranderen om het écht naar je zin te maken. Als je door je huis loopt, kom je van alles tegen: dingen die je er zelf in hebt gezet en dingen die je hebt gekregen van anderen. Met sommige dingen ben je heel blij, maar je komt ook het een en ander tegen waar je niet gelukkig van wordt. Eerder was je er misschien wel blij mee of was het vooral heel handig om in huis te hebben, nu voelt het eigenlijk alleen als ballast. Je kunt er niet zoveel meer mee en het staat je alleen maar in de weg.

Als het iets kleins is, is het niet zo moeilijk: je pakt het op en doet het weg. Opgeruimd staat netjes. Maar je komt misschien ook wel dingen tegen die een stuk groter zijn. Die pak je niet zo makkelijk in je eentje op om weg te doen. Dat oude versleten bankstel bijvoorbeeld, wat al een hele tijd niet meer zo lekker zit. Bovendien is het eigenlijk ook niet (meer) je smaak. Dan schakel je wat vrienden in om je te helpen het oude bankstel af te voeren en er een nieuwe voor in de plaats te zetten. Dat zit alweer een stuk lekkerder! Zit weer stevig, voelt goed en bovendien is deze wel helemaal naar je zin.

Verlangen naar licht en ruimte

Maar als je nog wat verder om je heen kijkt, zie je ook dingen in huis die je al een hele tijd graag anders zou willen. Of het valt je nu pas op dat die ene muur je wel heel erg het zicht beperkt op je mooie, grote, zonnige tuin. En dat die keuken waar je je eten bereidt ook hard aan vernieuwing toe is. Als je heel eerlijk bent voelt het gewoon als ouwe troep. Net als de badkamer. Wie had ook alweer die kleur van de tegeltjes uitgekozen? Ben je daar nog steeds wel zo blij mee? Je ergert je aan steeds meer dingen. Er is geen raam om licht en lekkere frisse lucht binnen te laten. Eigenlijk voelt het er best bedompt.

Als je heel eerlijk bent, zou je boven ook wel wat meer ruimte willen hebben. Al die kleine, hokkige kamertjes voelen steeds benauwder. Ze passen niet meer bij wat je nu graag wilt: ruimte, overzicht. Als je die muur er tussenuit zou halen komt er ook opeens veel meer licht binnen. Dat wil je! Je ziet voor je hoe jouw droomhuis eruit ziet, hoe jouw huis eruit ziet als jij het voor het zeggen had.

Jij hebt het voor het zeggen

En ineens realiseer je je… Het is jouw huis, dus jij hebt het voor het zeggen! Jij kiest wat je wel en niet in je huis wilt hebben, jij kiest hoe jouw droomhuis eruitziet! Alleen is zo’n verbouwing in je eentje haast niet te doen. Daar zie je als een berg tegenop, dat gaat veel te lang duren. En waar moet je beginnen, wat heb je nodig, hoe pak je dat aan?? Vervolgens blijf je nog een tijdje door je huis lopen en probeer je tevreden te zijn met wat je hebt gekregen. Je probeert er het beste van te maken. Je vervangt her en der nog wat kleine dingetjes, dat geeft je voor even weer een goed gevoel.

Maar je verlangen naar meer licht beneden, met dat mooie vrije zicht op de zonnige tuin, komt steeds vaker naar boven. En ook je verlangen naar meer ruimte, licht en overzicht op de bovenverdieping begint te groeien. Je hebt voor je gezien hoe het anders kan, je voelt ook dat het mogelijk is, je wordt er nu al heel blij van als je daaraan denkt. Maar alleen durf je zo’n verbouwing nog niet aan. Te veel gedoe, kost te veel tijd en energie en bovendien weet je nog steeds niet hoe je dat nou het beste aan kunt pakken.

Je besluit te kiezen voor je droomhuis

Tot je op een dag wakker wordt en besluit dat je nu echt je droomhuis wilt. Jouw droomhuis waarvan je weet en voelt dat je daar zooo happy mee gaat zijn. Dat dat je zoveel gaat brengen. Dus je besluit de stoute schoenen aan te trekken en er een professional bij te halen. Iemand die weet wat nodig is om zo’n verbouwing aan te pakken en die de middelen en know-how in huis heeft om je daarmee te helpen. Dat is precies wat je nodig hebt! Met zo iemand achter je durf je de verbouwing wel aan. Dan weet je waar je kunt beginnen en wat je beter wel en niet kunt doen. Je voelt dat je met die hulp alles veel sneller voor elkaar zal krijgen. En ook al vind je het soms nog moeilijk te geloven dat het echt zo mooi gaat worden als jij graag wilt, je voelt nog steeds heel sterk dat je zooo blij gaat zijn met het resultaat. Dus je doet het gewoon!

De verbouwing gaat van start, met hulp van de professional en natuurlijk ook van familie en vrienden. Die helpen je graag!

Je begint boven. Bij het afbreken van die muur komt toch wel veel stof vrij, meer dan je had gedacht. Zoveel dat het zelfs even je zicht belemmert, je ziet alles door een waas. Maar als het stof neergedwarreld is, zie je al meteen waar je het voor hebt gedaan: licht! Ruimte! Veel overzichtelijker zo! Een gevoel van vrijheid overspoelt je. Yes, dit is wat je wilde, je bent trots dat je dit zelf voor elkaar hebt gekregen. Hier word je blij van! En dus ga je vol goede moed door, stopt er graag je tijd en energie in om de boel op te knappen. En het gaat sneller dan je dacht! Hulp inschakelen bleek een heel goed idee 😉.

Tegenslag en doorzetten

Tijd om ook beneden aan de slag te gaan. Die muur wil je nu ook weg, je verlangt naar het vrije uitzicht op de tuin! Maar zoals bij elke verbouwing, zit er hier ook wat tegen. De muur blijkt een dragende muur te zijn. En dus niet zomaar weg te halen. Bovendien was je even vergeten dat er naast die muur een kelderkast zat. Die kelder waar je liever nooit komt, omdat die vol staat met oude rotzooi die je eigenlijk al veel eerder weg had willen gooien. Ergens in je achterhoofd weet je al heel lang dat je daar hoognodig eens flinke schoonmaak moet houden, maar je ziet er heel erg tegenop wat je dan allemaal tegen kunt komen. Je weet niet eens precies meer wat er allemaal staat, maar je weet dat het er is en het voelt zwaar om eraan te beginnen. Bleh, oude rotzooi…

Er liggen zelfs dingen te stinken. Dat ruik je wel af en toe en daar heb je ook last van, maar dat probeer je al een tijd te negeren. Je weet ook niet precies wát er ligt te stinken, je hebt alleen wel last van de stank. Het komt op de meest gekke momenten voorbij. Eigenlijk best vervelend.

Je besluit dat nu dan ook maar het moment is gekomen om daar ook iets mee te doen. Voor het mooiste resultaat van de verbouwing is het nodig om de kelder ook aan te pakken. En je wilt graag je droomhuis, je ziet nog steeds voor je hoe mooi het wordt en je bent al zo blij met het resultaat boven. Dat wil je beneden ook. Dus je zet door. Je loopt niet langer weg voor de zooi in de kelder, maar besluit dat het tijd is voor een grondige schoonmaak. Je wilt je droomhuis en daar is dit voor nodig, dat voel je heel sterk.

Ietwat huiverig begin je eraan. Wat ga je allemaal tegenkomen? Wat had je daar ook alweer allemaal in opgeborgen? Wat heb je daar allemaal verzameld, al vanaf het begin dat je hier woont? En lagen er niet al oude spullen toen je hier introk?

De eerste dingen vooraan weet je nog wel, dat is nog niet zo lang geleden. Goh, wat een lelijke troep zit er eigenlijk tussen. Je vraagt je af waarom je dat bewaard hebt. Hoppa, weg ermee! Dat heb je niet meer nodig. Dat schiet al lekker op! Je komt ook een hoop leuke dingen tegen. Wat een goede, mooie herinneringen brengen die boven zeg. Dat je die ook was vergeten! Die wil je wel graag bewaren, die mogen blijven. Je voelt trots en voldoening dat je door hebt gezet. 

De grote stankbron

Maar hé, jakkes, oh ja, nou zie je ook wat er daar achterin verstopt zo ligt te stinken… Bah, dat lelijk ding wilde je zo graag vergeten, maar daar ligt het, stinkend en wel. Tijd om er nu toch maar eens echt korte metten mee te maken. Opruimen die hap. Ben je tenminste ook eindelijk van die hinderlijke stank verlost die te pas en te onpas voorbij kwam. Klaar ermee, tijd om definitief afscheid te nemen. Misschien pak je er even wat handschoenen bij om het aan te pakken, voelt het te vies om dat zo met je blote handen te doen. Helemaal prima, daar zijn die handschoenen uitstekend geschikt voor. Belangrijkste is dat het nu eindelijk opgepakt en afgevoerd wordt!

Zodra je het vastpakt komt de stank even heel doordringend je neus binnen. Bah! Misschien moet je er zelfs wel even van kokhalzen van die vieze lucht. Maar je weet: doorzetten nu, dit is het moment om er definitief afscheid van te nemen. Als dit daarvoor nodig is, heb je dat er graag voor over. Dus je zet weer door, je pakt het vast, bekijkt het nog eens goed en voelt dan heel sterk dat je dit echt niet meer wilt hebben, dat je dit niet meer nodig hebt. Weg ermee! Met een grote boog gooi je het de container in, je huis uit. Daar ben je mooi van af!

Met een opgelucht gevoel loop je terug en ga je verder met schoon schip maken. Nu je weet dat je zelfs die vieze, oude, stinkende rotzooi durft aan te pakken, ga je met steeds meer vertrouwen verder. Het is hard werken, soms voelt het alsof er geen eind aan komt. Er ligt nog zoveel, het overweldigt je zelfs op momenten. Maar dan neem je even rust, neemt afstand, en laat het even voor wat het is. Je gunt jezelf tijd om bij te komen en te genieten van al het werk dat je al gedaan hebt. Je hebt al zulke mooie resultaten bereikt!

Sneller en makkelijker

Nu je weet dat je dit aankan en dat het heel fijn voelt om het nu eindelijk op te ruimen, is het ook een stuk makkelijker om er weer mee verder te gaan. Het lijkt ook wel alsof het steeds sneller gaat, de keus wat weg kan en wat mag blijven maak je steeds makkelijker. Je begint er zelfs lol in te krijgen! Hé, lekker dit, echt schoonschip maken. Het voelt zoveel lichter! En voor je het weet is het einde in zicht.

Ondertussen is er ook een oplossing gekomen voor het probleem met de dragende muur. Het blijkt prima mogelijk om een deel te laten staan, zonder dat het jou je vrije zicht belemmert op de mooie, zonnige tuin. Eigenlijk staat het zo zelfs nog mooier dan je van tevoren bedacht had. Top!

Dan realiseer je je dat je zelf jouw droomhuis hebt gecreëerd. Stapje voor stapje, met hier en daar wat hulp, doorzetten en voldoende rusten tussendoor. You did it! Dit huis voelt goed, hierin wil je wel oud worden. Dit huis past bij jou. De rust, het licht en de ruimte die het je nu biedt bevallen je heel goed. Geven je het gevoel van vrijheid. Heerlijk! Hier heb je het voor gedaan. Het was niet altijd makkelijk, maar het resultaat mag er zijn. Blijvend resultaat!

Na een tijdje ben je zelfs al bijna vergeten hoe pittig het soms was om middenin de rotzooi van de verbouwing te zitten. En na nog een tijdje kun je je haast niet meer voorstellen hoe je huis eruit zag en hoe het voelde vóór de verbouwing. Dit is jouw huis. Jouw droomhuis.

Wat voelt dit goed. En je weet nu: jij kiest wat je erin zet, wat een plekje krijgt in jouw huis waar je naar wilt kijken. Jij kiest wat je om je heen wilt hebben. En als het je niet meer bevalt, als het niks meer voor je toevoegt, weet je ook dat je er afscheid van kunt nemen. Je hoeft het niet te houden, het hoeft niet opgeborgen te worden in de kelder. Als het je niet meer dient, laat je het los. Je weet nu hoe heerlijk dat voelt en dat maakt het heel makkelijk om daarvoor te kiezen. Zodat je droomhuis ook jouw droomhuis blijft. Altijd!       

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van jouw droomhuis? Ik help je graag door mee te kijken, denken en voelen en je tools in handen te geven om van jouw huis jouw droomhuis te maken. Samen opruimen en schoon schip maken is toch vaak makkelijker (en leuker ;-)) dan alleen! 

Liefs,
Lonneke

Krijg helderheid in een Back2Me sessie

Weer terug naar jezelf

Bel me op 06 48506902, stuur een mailtje naar lonneke@back2me-academy.nl of stuur een berichtje via onderstaand formulier.
Een vrijblijvende Back2Me kennismakingssessie kan zowel online als in Etten-Leur plaatsvinden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Gratis Back2Me Gesprek

 *= verplicht

Gratis back2Me gesprek

 *= verplicht

Back2Me Academy draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders